• Acasă
  • Resurse media
  • „3 rugăciuni salvatoare” – Pică Mengher. Închinare: Ana Kui (21.11.2021)

„3 rugăciuni salvatoare” – Pică Mengher. Închinare: Ana Kui (21.11.2021)

3 RUGĂCIUNI SALVATOARE – Rugăciunea este factorul cheie în viața unui creștin. Cu toate acestea, adesea rămânem fără idei, inspirație și direcție când vine vorba despre rugăciune și atunci fie intrăm pe pilot automat și ne rugăm fără noi fie abandonăm rugăciunea. Abordăm împreună 3 rugăciuni ce ne descătușează să putem intra în rugăciune cu direcție, perspectivă și bucurie.

Mesaj: Pică Mengher. Închinare: Ana Kui.


3 rugăciuni salvatoare – transcriere

Am trei întrebări și fiecare să dea răspuns în dreptul lui:

1. Am eu nevoie de ajutor în viața de rugăciune, sau pot și fără acest ajutor?

Pot eu, fără impulsuri din exterior și fără susținere în viața de rugăciune?

Viața de rugăciune este un lucru esențial pentru sănătatea și spiritualitatea oricăruia dintre noi. Nu cât cunosc, ci cât mă rog! Rugăciunea mea este un factor esențial care vorbește despre spiritualitatea fiecăruia dintre noi. Rugăciunea este factorul care spune despre mine dacă sunt spiritual, dacă sunt unde trebuie. Rugăciunea, nu câte lucruri știu sau câte fac.

Dacă ai o viață slabă de rugăciune, poate îți cauți resurse doar în interiorul tău, poate îți cauți ajutor doar în interiorul tău și vezi că te duce foarte puțin și te oprești, vreau să știi că dacă vrei să fii un creștin obișnuit care se roagă, tu ai nevoie de ajutor în viața ta de rugăciune. Fiecare din noi avem nevoie de ajutor în viața noastră de rugăciune din partea altuia, să se roage împreună cu noi.

Rugăciunea nu e doar importantă, este esențială! Este esențial pentru un creștin să se roage, să se învoiască să se roage împreună cu alți creștini, să meargă în grupuri de rugăciune, să ceară ajutor, să fie alături de oameni care se roagă, să citească cărți devoționale și cărți de rugăciune este un lucru normal și ar trebui să fie obișnuit pentru fiecare din noi. Ciclic, fiecare din noi trebuie să citim cărți de rugăciune. Ai nevoie de lucrul acesta, ca să îți împrospătezi viziunea, ideea, determinarea, bucuria de a te ruga.

Ai nevoie de ajutor în rugăciune? Da. Toți avem nevoie de ajutor! Biblia vorbește în Matei 18:19: „Vă mai spun iarăşi că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu, care este în ceruri”. Împreună, unul cu celălalt. Ceva se întâmplă atunci când mă rog împreună, unul cu celălalt.

În Fapte 1:14, la marea revărsare a Duhului, „toţi aceştia stăruiau cu un cuget în rugăciune şi în cereri”. La momentul prigoanei erau împreună din nou, se rugau împreună. Lucrul acesta este esențial pentru viață și pentru dezvoltarea spirituală a fiecăruia dintre noi.

Avem nevoie să fim uniți în ceea ce privește rugăciunea. Fiecare din noi să ne analizăm viața noastră de rugăciune și să cerem ajutor. Citește cărți despre rugăciune, este un factor esențial.

2. De ce să mă rog, dacă Dumnezeu face oricum ce vrea El?

De ce să mă rog, că oricum El face ce vrea? M-am rugat pentru nu-știu-ce și nu s-a întâmplat nimic, sau s-a întâmplat total altceva”. Vi s-a întâmplat și vouă asta, să vă rugați pentru ceva, dar să se întâmple total altceva, neprevăzut, cum nu ați fi vrut să se întâmple. Și parcă ai fi vrut ceva mult mai bine decât a făcut Dumnezeu.

De ce să mai mă rog, de ce să mă mai chinui, că oricum El face cum vrea? De ce să mă angajez în lupta asta, când oricum El are planurile Lui și face ce vrea El? Așa că las-o mai ușor cu lucrul acesta”. În această abordare este o jumătate de adevăr. E jumătate de adevăr și e jumătate minciună. Acelea sunt cele mai periculoase lucruri pentru creștini, jumătăți de adevăr și de minciună, nu știm cum să o luăm.

Dar ce vrea El cu adevărat? Vrea Dumnezeu cu adevărat ca noi să ne rugăm?

Dumnezeu vrea să împlinească voia Lui, pentru care copiii Lui se roagă. Dumnezeu ne cheamă pe fiecare la un parteneriat în rugăciune, parteneriat împreună în ceea ce El vrea să facă. Rugându-te, Dumnezeu oricum lucrează la cauză sau la tine. Rugându-te pentru ceva, Dumnezeu sigur lucrează, ori la cauză, ori la tine.

Uneori Dumnezeu îți dă lecții să te învețe să Îl asculți, și nu să te bazezi pe bunătatea Lui. Mulți se bazează pe bunătatea Lui și ajung să doarmă în front.

De ce să mă rog? Dumnezeu așteaptă că fiecare din noi să avem o viață de rugăciune. Iacov spune „Nu aveți pentru că nu cereți”. Nu ai pentru că nu ceri. Dumnezeu ne cheama la parteneriat: rugați-vă, cereți și veți căpăta, căutați și veți găsi!

3. Contează dacă a fost din inimă, sau doar așa că m-am rugat?

Câți din voi se luptă în viața lor să nu se mai roage „doar așa”, ci să se roage cu inimă, cum trebuie? Observi că spui rugăciunea doar așa. Și aici personal sunt campion, încep o rugăciune, dar până o termin, poate mintea mea să fie în altă parte.

„Softul” e atâta de bine scris, încât încep o rugăciune și deja știu cum o termin și pot să mă gândesc la altceva în timp ce mă rog și nu am nici o contribuție a inimii în acea rugăciune.

Să te pui la rugăciune nu este neapărat o lucrare profund spirituală. Unii așteaptă o lucrare profund spirituală ca să se pună să se roage. Sau doar când sunt vrednici, doar atunci să se roage.

Mike Bickle a spus un lucru foarte interesant: „Nu poți fi un om rugăciunii dacă nu îți planifici să te rogi”! Să îți planifici, să scrii în calendar, să scrii pe oglindă: mă rog dimineața la 7!

Să te pui la rugăciune nu este neapărat o lucrare spirituală, ci poate fi chiar o lucrare a voinței! Apoi Duhul Sfânt vine și se atinge de inima ta, îți sincronizează inima ta cu inima Lui. Dar nu te opri doar acolo – la a te ruga de pe vârful buzelor – ci adu-ți inima, lăuntrul tău, pasiunea și focul, vino înaintea lui și caută să te conectezi cu El.

Matei 15:8 spune. „Norodul acesta se apropie de Mine cu gura şi Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine”.

Dacă inima ta e departe de Domnul, azi e ziua potrivită să te pocăiești, să te oprești din drumul tău, să te să te dezlipești de lucrurile care te-au ținut. Este ziua potrivită să îți deschizi ochii să vezi, să recunoști că inima ta nu este unde trebuie.

Dacă cuvântul lui Dumnezeu te găsește că ești rece, e timpul cel mai potrivit să nu îți împietrești inima, să spui „Am nevoie de ajutor. Doamne, salvează-mă, lucrează în inima mea, transformă lăuntrul inimii mele. Doamne, nu mă lăsa așa”! Cuvântul spune: „am să te vărs din gura Mea dacă ești căldicel” și dacă rămâi așa și crezi că e normal. Nu e normal. Ori ești rece, ori ești în clocot.

Rezumat

Toți avem nevoie de ajutor în viața de rugăciune. Nu te mai ascunde, cere ajutorul, roagă-te cu cineva, caută sprijin în rugăciune, citește cărți de rugăciune!  Al doilea lucru: Noi trebuie să ne rugăm chiar dacă lucrurile nu se întâmplă cum vrem noi. Dumnezeu ne cheamă să ne rugăm. Al treilea lucru e: să ne rugăm cu inimă!

Deși știm că rugăciunea este un factor cheie a vieții de creștin, rămânem de multe ori fără idei, fără inspirație și direcție când e vorba de rugăciune. Și atunci fie intrăm pe pilot automat când ne rugăm, fie abandonăm rugăciunea și nu ne mai rugăm. Dar să vorbim despre trei rugăciuni simple care ne descătușează și ne dau direcție, perspectivă și bucurie.

Rugăciunea 1 – Doamne, ai milă de mine, apropie-te!

Prima rugăciune, simplă, ușoară chiar dacă nu ești un om al rugăciunii, este: Doamne, ai milă de mine! E prima rugăciune cu care nu dai greș niciodată, care te conectează la viața ta reală. David spunea „nu intra, Doamne, la judecată cu robul tău. Cine ar putea să stea înaintea Ta și să nu cadă?” Pentru că Tu ești sfânt, atotputernic, Tu ești absolutul, Tu ești fără greșeală în toate lucrurile, de aceea spun: Doamne, ai milă de mine. Lucrul acesta lucrează o smerenie în lăuntrul vieții tale.

Prima rugăciune, în orice situație, este: „Doamne ai milă de mine și apropie-te, vino”!

Isaia 33:2 spune: „Doamne, ai milă de noi! Noi nădăjduim în Tine. Fii ajutorul nostru în fiecare dimineaţă şi izbăvirea noastră la vreme de nevoie”! Ce frumos! Bolnavii strigau după Isus: „Doamne, ai milă de noi”. Vameșul striga și el: „Doamne, ai milă de mine păcătosul” în Matei 18:13.

Când ești în criză de idei, când nu știi cum să te apuci de viața de rugăciune, când nu știi cum să îți începi ziua sau sfârșești ziua, când nu știi ce să faci, spune: „Doamne, ai milă de mine, ai milă de situația asta”. Când te rogi pentru cineva, și nu ai inspirație, nu știi ce să te rogi, spune: „Doamne, ai milă de el, îndură-te de el, Doamne arată-ți mila și îndurarea și vino, apropie-te, Doamne”. Se întâmplă ceva spiritual în inima ta când tu ceri milă și când ceri îndurare.

Rugăciunea 2 – Facă-se voia Ta!

Al doilea lucru pentru care vă îndemn să vă rugați: „Doamne, schimbă lucrurile, lucrează potrivit voii Tale”. Și o frază simplă: „Doamne, facă-se voia Ta cu problema respectivă”.

Îndrăzneala pe care o avem la El este că dacă cerem ceva după voia Lui, El ne ascultă” (1 Ioan 5:14). Cere voia Lui Dumnezeu: „Doamne, vreau voia Ta să se facă”! Când te rogi pentru cineva, roagă-te „Doamne, voia ta să se facă în viața lui”. Este normal să te rogi zilnic pentru familia ta, e normal ca tații seara să se roage și să spună binecuvântarea Domnului peste copiii lor, e normal să îți binecuvântezi familia, soția, soțul, afacerile – „Doamne facă-se voia Ta! Ce spui Tu, aceea e important”.

Rugăciunea 3 – Doamne, ajută-mă să iau decizii bune!

Al treilea lucru este: „ajută-ne să răspundem, să nu ratăm oportunitățile, să luăm decizii bune”. A treia rugăciune este: „Doamne, ajută-mă să iau decizii bune”! Dacă cumva nu ești într-o relație bună cu cineva, o decizie bună înseamnă să schimbi ceva, să faci ceva – „Doamne, ajută-mă să mă împac cu cel cu care m-am certat, să dau înapoi banii pe care trebuie să îi dau, să fie pace, să fie liniște, să fie  binecuvântare. Ajută-mă să iau decizii bune”.

Sunt multe oportunități în viață, dar teme-te să nu ratezi oportunitățile care nu se mai întorc! Sunt unele oportunități unice pe care fiecare din noi le avem în viață și dacă ratezi momentul și sezonul acela al oportunităților, s-ar putea mai târziu să ai parte de multe greutăți în viață, pentru că ai ratat ceva. Momentul acela să nu îl pierd!

Sunt oportunități în care Dumnezeu îți arată ceva, îți spune ceva și El așteaptă atunci să iei o decizie, atunci să schimbi ceva, atunci să spui ceva, atunci să transformi ceva, atunci să dăruiești ceva, atunci să mergi la o școală, atunci să intri într-un grup. Dacă nu ai făcut asta, ai ratat o oportunitate mare pentru viața ta și te miri după aceea că ești mai slab în credință și alții sunt puternici. Nu e pentru că Domnul nu vrea. Dumnezeu vrea să fim puternici în credință, oameni puternici, maturi, crescuți, trecuți prin viață și prin experiențe, oameni binecuvântați care se binecuvântăm și pe alții.

Dumnezeu are planul acesta pentru fiecare din noi. Dar dacă ratezi oportunitățile pe care Domnul ți le dă în viață, s-ar putea după aceea să te lupți cu greutățile vieții, pentru că ai pierdut oportunitățile. Să luăm deciziile bune, decizii când trebuie, decizii cum trebuie.Doamne, ajută-mă să iau decizii bune, deciziile care trebuie. Când îmi vorbești, să iau decizii, să nu rămân tot în același loc”.

Dacă nu ești angajat cu nimic, că vreau să fiu într-un anume fel, că vreau să schimb acel lucru în viața mea, nici nu o să îl schimbi. Tu trebuie să spui lucrul acesta: „De azi începând, nu îmi voi mai bate copilul”. Sau: „Începând de luna aceasta, vreau să dau, să fiu credincios cu finanțele mele, să dau zeciuiala, să dau binecuvântare, vreau să fiu un creștin ‚normal”, să pun deoparte niște bani de binecuvântare, să binecuvântez pe cineva, să fiu atent, să fiu o binecuvântare pentru alții”.

Doamne, ai milă și apropie-te! Doamne, facă-se voia Ta! Ajută-mă să iau deciziile bune în viață!

Deciziile bune schimbă traiectoria vieții noastre, decizii pe care trebuie tu să le iei. Degeaba vei spune într-o zi: „eu sunt așa din cauza partenerului, din cauza copilului, din cauză că locuiesc în România”, etc – și dai vina pe alții. Nu, tu ești ceea ce ai cultivat în viața ta, ceea ce ai plantat, ceea ce ai semănat, ce ai păzit în interiorul vieții tale, în ceea ce ai fost perseverent. Nu ai cultivat nimic, nu ești decât nimic. Nu poți aștepta ceva, dacă nu ai semănat ceva, dacă nu ai fost cu grijă cu privire la lucrul acela.

De ce venim noi în fiecare duminică dimineață la biserică Să semnăm cu Andi ca să ne vadă liderii să vadă că e tot Ok cu viața mea lasă nu pentru a venit Duminică dimineață aici în Târgul optim confortabil mă auziți bine inconfortabil

Cuvântul lui Dumnezeu este inconfortabil pentru firea noastră, indiferent de ce maturitate spirituală ai avea, pentru felul nostru de a fi, pentru lucrurile care trebuie să se schimbe în viața noastră. Sunt lucruri care mai trebuie să rodească în acele zone ale vieții noastre pe care nici nu le vedem, nu le știm, ni se pare că sunt regulă, dar nu sunt în regulă.

Când Îl auzi pe Domnul că spune lucruri, atunci se va întâmpla ceva în interiorul tău. Noi spunem cuvinte, dar Cel care face să crească și să rodească este Duhul Sfânt a lui Dumnezeu.

Rezumat

Fiecare din noi avem nevoie de susținere și ajutor în viața de rugăciune. Dumnezeu lucrează întotdeauna când mă rog, fie la cauză, fie la mine personal – dar El întotdeauna lucrează când eu mă rog. Fă rugăciunea din inimă!

Cele trei rugăciuni sunt:
1. Doamne ai milă și apropie-te!
2. Facă-se voia Ta!
3. Ajută-mă să iau decizii bune!

Nu uitați aceste trei rugăciuni în toată viața voastră! În momentele în care nu știi cum să te rogi, nu știi cum să începi rugăciunea, acesta este un mod simplu și ușor în care poți să începi să te rogi, pentru tine sau pentru cineva, pentru orice situație. Tu poți să pui cele trei rugăciuni în orice situație: pot să cer îndurarea lui Dumnezeu, să vină Dumnezeu mai aproape, voia lui Dumnezeu să se facă și decizii bune să se ia!

Subiecte: | | |

Dă vorba mai departe:

Valorile noastre

Suntem o comunitate de credincioși autentici în trăire și creativi în exprimare, pășind dincolo de ziduri!

Ești binevenit în fiecare duminică de la ora 10! Vino pentru un timp de închinare având ca fundal muzică creștină contemporană, ascultă un mesaj despre Dumnezeu și neapărat rămâi la o cafea după, pentru un timp de părtășie cu noi.

Vizitează-ne duminica viitoare, la 10!

Splaiul Tudor Vladimirescu 16A, Timișoara (În zona Piața Maria, lângă Univ. de Medicină-Farmacie)