• Acasă
  • Resurse media
  • „Avem și noi Halloween-ul nostru?” – Pică Mengher. Închinare: Johnny Kui (31.10.2021)

„Avem și noi Halloween-ul nostru?” – Pică Mengher. Închinare: Johnny Kui (31.10.2021)

În timp ce lumea sărbătorește întunericul și își găsește amuzamentul în aceasta, creștinii sărbătoresc lumina și adevărul ce vin din Hristos. Nu cumva avem și noi Halloween-ul nostru în timp ce luptăm cu vehemență împotriva Halloween-ului de afară? Discutăm despre asta, după ce ne închinăm împreună înaintea lui Dumnezeu. Mesaj: Pică Mengher. Închinare: Johnny Kui.

Unii sărbătoresc zilele acestea Halloween, dar nu vă voi spune despre Halloween. Puteți citi de unde vine, de la romani sau de la celți, știm cu toții că putem găsi aceste informații. Dar întrebarea este: Oare avem și noi Halloween nostrum, de care nu suntem conștienți?

Să citim un pasaj din 1 Tesaloniceni 5:5-8: „Voi toți sunteți fii ai luminii, fii ai zilei. Noi nu suntem ai nopții, nici ai întunericului. De aceea să nu dormim ca ceilalți, ci să veghem și să fim treji. Căci cei ce dorm, dorm noaptea și ce se îmbată, se îmbată noaptea. Dar noi, care suntem fii ai zilei, să fim treji, să ne îmbrăcăm cu platoșa credinței și a dragostei și să avem drept coif nădejdea mântuirii”.

Voi sunteți fii ai zilei, nu ai nopții, nu ai întunericului, nu ai Halloween-ului, nu ai lucrurilor lumii acesteia și a sărbătorilor lumii acesteia. Ci voi sunteți fii ai luminii, voi dați lumina. Purtați-vă ca atare!

Toate binecuvântările din viața noastră nu au ca scop să ne simțim noi alintați și răsfățați, ci să întoarcă inima și viața noastră mai mult spre Dumnezeu! Acesta e scopul lor, scopul binecuvântărilor vieții nu e că tu să te simți mai bine. E bine să lauzi pe Dumnezeu pentru toate binecuvântările tale, dar scopul principal este să îți lege mai mult inima ta de El! Toată îndurarea pe care Dumnezeu o arată vieții noastre nu are ca scop să abuzăm de ea ci ca să trăim mai responsabil. Faptul că Dumnezeu nu mă pedepsește potrivit faptelor mele sau nu mă corectează la fiecare lucru nu înseamnă să continui așa, pentru că „Domnul e bun”. Ci scopul bunătății lui Dumnezeu este ca eu să trăiesc mai responsabil cu privire la viața mea. Scopul iertării nu e să păcătuim mereu ca să se înmulțească harul, că „nu contează, pentru că El oricum ne iartă”, ci scopul iertării și al restaurării este să ne îndemne să trăim mai responsabil față de El.

De ce creștinii sunt dezamăgiți și frustrați și au multe așteptări care nu se vor împlini niciodată? Oare avem și noi „Halloween-ul” nostru, un fel în care trăim în întuneric și nu ne dăm seama?

Vă voi vorbi despre 4 principii sănătoase ale luminii, ale schimbării. Dumnezeu lucrează cum vrea El, dar sunt patru lucruri esențiale pe care, dacă le scăpăm din vedere, putem ajunge dezamăgiți, frustrați și în depresie. Putem schimba biserică după biserică, prietenii după prietenii, partener după partener, dar dacă ratez cele patru principii sănătoase ale luminii și ale vieții, te poziționezi într-o zonă a întunericului și a nopții

1. Dumnezeu e cel care îți deschide ochii

Primul principiu este: Dumnezeu este Cel care ne deschide ochii, El este cel care ne arată și ne avertizează. Faptul că tu te-ai întors din întuneric la lumina Lui, la Hristos, la mântuire și la adevăr nu este un sfârșit de drum, ci doar în început de drum. Conștientizează nevoile tale, lipsurile, unde ai nevoie de ajutor, pericole, vulnerabilități, nevoia de schimbare, intervenția lui Dumnezeu, discernământul. Dumnezeu ne deschide ochii să vedem că avem nevoie de schimbare într-un anumit domeniu, că Biserica are nevoie de schimbare într-un anumit domeniu, sau unde are nevoie de schimbare orașul, sau vecinul, păstorul. Dumnezeu ne deschide ochii să vedem.

Cuvântul spune că prin lumina Lui noi vedem lumina. El ne deschide ochii în timpul predicii, în timpul conflictelor, în timpul crizelor, în timpul certurilor cu soția – să vedem unde avem o problemă și avem nevoie de schimbare. Luca 24:16 ne spune că ucenicii mergeau cu Hristosul pe drum, El le spunea lucruri, dar ochii lor erau orbiți, erau împiedicați să Îl cunoască, dar apoi li s-au deschis ochii. Să te vezi pe tine în mod clar e un lucru fantastic!

Dumnezeu ne deschide ochii să vedem cum suntem noi cu adevărat. E primul principiu: Dumnezeu cu siguranță te va duce în locuri în care îți arată cum ești tu și ce nevoie ai tu de schimbare. E cel mai important lucru!

2. Trebuie să ai dorință de schimbare

Să vezi este un pas mare, dar nu e suficient. Poți să ai ochii deschiși și să ajungi după aceea în depresie și să nu ajungi niciunde și să nu se schimbe nimic. Al doilea principiu spiritual: Trebuie să ai o dorință puternică de schimbare! Fără o dorință puternică de schimbare, degeaba vezi, degeaba știi, degeaba cunoști lucruri. Trebuie să ai o dorință puternică în inima ta: „vreau să mă schimb, vreau să se schimbe lucrurile din jurul meu” și să îți asumi că vei fi parte a rezolvării, că vei fi un răspuns în direcția respectivă, să ai determinare, motivația că „lucrurile nu mai pot continua în felul acesta în care sunt”.

Nu este suficient doar să vezi lucrurile, trebuie să ai o dorință puternică de schimbare. Dar unora le lipsește dorința. Voința le este captată de rău cu alte lucruri, au voință pentru o grămadă de alte lucruri, dar nu au nicio dorință să își pună viața în rînduială.

Primul lucru este să vezi. Al doilea lucru este să ai dorință de schimbare. Biblia spune că de la Dumnezeu vine și dorință și puterea de înfăptuire, nu o căuta în energiile tale.

3. Trebuie să investești

Nu e destul să vezi și să cunoști. Nu e destul să ai dorință să te schimbi. Al treilea pas este că tu trebuie să investești, să plătești prețul ca lucrurile respective să se schimbe. Ce faci astăzi, tu vei deveni mâine! Ce semeni astăzi, tu vei secera mâine!

Mulți așteaptă să secere din marea binecuvântare a Domnului, dar ei nu investesc nimic, nu sunt credincioși cu lucrurile încredințate lor, nu își fac partea lor. Nu poți secera ceea ce nu ai semănat. Cum ar trebui să fiu eu ca lucrurile din jurul meu să se schimbe? Care e investiția mea?

În majoritatea cazurilor, ne uităm în jur și vedem că cei din jur ar trebui să schimbe. Dar multe lucruri din jurul nostru se vor schimba când ne vom schimba noi. Multe lucruri se vor schimba, când noi ne vom schimba. Care este investiția noastră?

Nu e destul să vezi, să ai o dorință puternică de schimbare, ci tu trebuie și să investești. Dacă eu vreau să mă rog mai mult, trebuie să investesc în domeniul respectiv. Dacă vreau relații, trebuie să faci ceva, să pui mâna pe telefon, să pui porumbul la fiert în oală, să chemi un prieten sau un dușman la tine, sau să te întâlnești la o cafea sau un ceai cu un coleg.

Trebuie să faci o investiție. Dacă vezi doar în domeniul natural și doar comentezi, ești în „Halloween”. Dumnezeu ne deschide ochii și când El ne deschide ochii, El pune în noi o dorință puternică de schimbare, dar și să ne implicăm. Și trebuie să faci ceva. Dacă tu nu investești, degeaba aștepți să se schimbe ceva. Dacă tu nu pui sămânța, dacă nu uzi, dacă nu pui îngrășământ, dacă nu te preocupă lucrul respectiv, nu se va schimba nimic!

Ce lucruri ai dorință puternică să se schimbe, în special la tine? Vrei să fii pictor? Vrei să cânți bine? Pune mâna și studiază! Vrei să fii bun la calculatoare? Pune mâna și studiază, pregătește-te! Vrei să fii om al rugăciunii? Roagă-te! Vrei să fii aproape de Domnul? Trebuie să faci ceva, nu o să se întâmple de la sine.

Dacă nu faci lucrurile acestea, vei fi în Halloween, într-o zonă a întunericului. Iar în zona întunericului, toți vor fi greșiți și de vină, toți vor fi „parte a problemei”, nu mai îți place lucrul acela sau celălalt, nu mai îți place muzica sau predica, nu mai îți place biserica, nu mai îți place țara, nu mai îți place de vaccinați sau nevaccinați, nu mai îți place nimic. Vei deveni un trist și un supărat, iar vremurile din urmă vor fi grele pentru cei care stau în zona Halloween-ului și a întunericului. Dar pentru cei care sunt luminați de Duhul Sfânt, cei care au dorință puternică de schimbare sănătoasă, cei care fac investiții serioase, acolo Dumnezeu dă îndurare de binecuvântare, dă har și chef.

4. Trebuie să te lași modelat

Nu e destul să ai dorință, trebuie să investești, să faci ceva. Nu te aștepta să se întâmple lucruri dacă nu faci ceva. Vezi, dorești, faci ceva… și am ajuns la al patrulea lucru: ne lăsăm modelați. Mulți doresc schimbare, dar nu se lasă modelați. Schimbările totdeauna vin prin modelări care nu neapărat ne convin sau ne plac. Nu neapărat ne convin sau ne plac, nu sunt confortabile, convenabile. Să te lași modelat e un lucru mare! Dacă avem dorința de schimbare, Domnul ne ajută pe fiecare din noi și vrea să ne schimbe.

Să vezi lucrurile care ar trebui schimbate la biserică nu e destul. Dacă nu faci următorii pași, degeaba ai văzut acele lucruri. Începi să bârfești, începi să judeci și nu îți faci partea. Partea ta este următoarea: să ai dorință puternică să fii parte a soluției, nu parte a problemei.

Ori ești parte a binecuvântării bisericii tale, ori ești parte a poverii și a problemei bisericii tale. Alege de ce parte vrei să fii! Dacă nu faci nimic, dacă nu investești nimic, dacă doar stai, vei deveni un comentator și ți se va părea că ai cea mai mare revelație și că ai discernământ spiritual. Dar discernământ nu ai, dacă nu ai dorință de schimbare. Dorință, investiție și să te lași modelat!

În procesul acesta, Dumnezeu ne cere fiecăruia dintre noi să ne lăsăm modelați de El. Nu e destul să vezi, să dorești schimbarea, ci trebuie să investești ceva în acel domeniu, să stai aproape de oameni care sunt mai buni ca tine, de oameni care sunt mai departe decât tine în domeniul respectiv, care știu mai multe, care pot mai mulț, pe care Dumnezeu i-a dus deja în zona respectivă. Trebuie să te duci mai aproape, să înveți de la alții, să citești cărți despre asta. Investește în viața ta, investește în lăuntrul tău, investește timp, investește materie, investește!

Ceva ce s-a întâmplat de multe ori în viața mea… Pentru cei care se roagă pentru diverse cauze, la toți ne place, când ne rugăm, să se întâmple imediat lucrurile. Și uneori lucrurile chiar se întâmplă imediat. Dar sunt lucruri pentru care ne rugăm și trec anii și lucruri acelea nu se schimbă. Dar în timp ce noi ne rugăm pentru lucrurile respective, Dumnezeu schimbă viața noastră, Dumnezeu ne modelează! În timp ce noi dorim schimbare, pentru alții, pentru biserică, pentru oraș sau țară, în timp ce noi cerem ca Dumnezeu să înlăture plaga aceasta care este în lume, acest virus, Dumnezeu lucrează și modelează inima noastră și transformă lăuntrul nostru.

Unii sunt transformați și au parte de schimbări prin traume, prin crize majore. Nu doresc la nimeni lucrurile acelea, să fii schimbat prin traumă, prin momente din acelea care te aruncă în aer, pe tine sau pe familia ta, prin momentele de nesiguranță majoră a vieții. Dumnezeu continuă să ne arate, în modul acesta, vrea să avem dorință puternică să investim și să ne lăsăm modelați.

Rezumat – să vezi, să îți asumi, să investești și să te lași modelat

Da, în această perioadă, lumea are sărbătoarea ei, a Halloween-ului, sărbătoare a morții și a întunericului. Dar și creștinii pot fi seduși în această zonă a întunericului, amăgiți, orbiți, rătăciți.

Să fiu treaz înseamnă să fiu în lumină, să am ochii deschiși să văd și să cunosc. Doar El ne deschide ochii. Nu rămânem aici. Mai departe, voi avea inimă mișcată, îmi voi asuma schimbarea mea și a lucrurilor din jurul meu. Nu doar voi vedea, ci voi face ceva. Voi avea mâini harnice să investesc, să cultiv cu răbdare, voi investi cu răbdare. Și înseamnă și o viață schimbată, să mă las modelat de El.

Cele patru lucruri sunt acestea: să vezi, să îți asumi, să investești și să te lași modelat!

Toate sunt foarte importante, toate sunt împreună. Fără una din ele, nu o să funcționeze lucrurile. Dumnezeu are multe lucruri care vrea să le facă bune și binecuvântate în viețile noastre. Dar dacă nu urmăm acest model, s-ar putea să fim într-o zonă a întunericului și nici măcar să nu ne dăm seama, să nu mai fim receptivi și grijulii cu privire la viața noastră.

Care sunt lucrurile pe care tu le vezi în viața ta și pentru care ai dorința să se schimbe? Și dacă nu ai dorință, în această zi sau mâine ai o ocazie extraordinară în care poți să vezi, în care poți să îți asumi cu dorință de schimbare, în care poți să investești și să te lași modelat de Dumnezeu. Dumnezeu ne iubește pe fiecare și dorește să facă lucruri bune.

Subiecte: | | |

Dă vorba mai departe:

Valorile noastre

Suntem o comunitate de credincioși autentici în trăire și creativi în exprimare, pășind dincolo de ziduri!

Ești binevenit în fiecare duminică de la ora 10! Vino pentru un timp de închinare având ca fundal muzică creștină contemporană, ascultă un mesaj despre Dumnezeu și neapărat rămâi la o cafea după, pentru un timp de părtășie cu noi.

Vizitează-ne duminica viitoare, la 10!

Splaiul Tudor Vladimirescu 16A, Timișoara (În zona Piața Maria, lângă Univ. de Medicină-Farmacie)