„Când vine Duhul Sfânt?” – Pică Mengher. Închinare: Johnny Kui (17.10.2021)

  |  

Duhul Sfânt e prietenul nostru și cel ce ne ajută pe calea creștină. Însă adesea El nu e prezent în viața noastră, pentru că inima noastră nu e acolo unde trebuie să fie. Să descoperim împreună ce anume îl atrage pe Duhul Sfânt, ce fel de viață trebuie să trăim ca El să fie binevenit în permanență și să acționeze în viața noastră. Mesaj: Pică Mengher, pastor. Închinare: Johnny Kui.

Transcriere mesaj

Când vine Duhul Sfânt? E o întrebare la care poate fiecare la intrare trebuia să răspundă. Poate unii se gândesc că Duhul Sfânt vine când am fost botezat, sau când „am eu o experiență cu Duhul Sfânt” sau din când în când, sau pe la conferințe, sau „atunci când mă simt eu mai nu știu cum”. Dicționarul explicativ al limbii române române spune că „a aștepta înseamnă a sta undeva pentru a fi de față la ceva, pentru a vedea pe cineva”.

Putem să Îl așteptăm pe Duhul Sfânt fără a avea certitudinea că El vine. El poate să vină, dar noi putem să nu depistăm când El a venit. Fără Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, nu se poate scrie istoria credinței, nu putem înainta, nu putem lumina, nu putem transmite, nu putem purta. Duhul Sfânt este vital pentru viața Bisericii lui Isus Hristos, pentru viața fiecăruia dintre noi.

Când vine Duhul Sfânt? Vreau să vă spun trei lucruri sigure în care Duhul Sfânt vine, în care El se arată.  În care momentul în care intri în aceste lucruri, provoci o lucrare a Duhului Sfânt și El vine cu siguranță să facă ceva.

1. Cel ce dorește o viață curată, sfântă

Duhul Sfânt vine și lucrează în cel care dorește o viață curată, sfântă, în cine dorește să fie în regulă cu Dumnezeu. Întotdeauna Duhul Sfânt va veni în viața celui care dorește să aibă o viață curată, sfântă, să fie în regulă cu Dumnezeu! Este lucrarea Lui, este „teza de doctorat” pe care Duhul Sfânt și-a dat-o. Întotdeauna când tu dorești lucrul acesta, să știi că El vine.

1 Petru 1:2 vorbește despre sfințirea lucrată de Duhul, iar 2 Tesaloniceni 2:13 spune: „Dumnezeu v-a ales pentru mântuire, în sfințirea Duhului”. Duhul Sfânt este artizanul sfințeniei vieții fiecăruia dintre noi. ori de câte ori tu ești în poziția aceea: „Doamne, vreau să trăiesc o viață sfântă și curată”, tu Îl chemi pe Duhul Sfânt și El va veni să te ajute, să lucreze, va fi prezent în acel loc și în acea circumstanță, pentru că tu dorești un lucru pe care și El îl dorește! Pentru că asta este o prioritate pentru El și trebuie să fie o prioritate pentru fiecare din noi.

Când vine Duhul Sfânt? Atunci când eu doresc să am o viață curată, sfântă și să fiu în regulă cu Dumnezeul meu. Dără Duhul Sfânt, nu poți avea o viață curată, oricât te-ai chinuit, sau disciplina. Oricât ai încerca, vei avea un pas înainte și doi înapoi. Duhul Sfânt este cel esențial, de care fiecare dintre noi avem nevoie.

El este cel care ne avertizează, ne convinge, ne ajută și ne împuternicește pentru o viață curată. Fără Duhul Sfânt, nu vedem. Și chiar dacă vedem, nu auzim. Și chiar dacă și vezi și auzi, nu ai putere să schimbi lucrurile. Aici vorbim despre călăuzire, discernământ și împuternicire, când e vorba despre schimbare, de sfințire, de punere deoparte. Duhul sfânt aruncă în aer scuzele noastre și minciunile care ne robesc, ne scoate din ascunzătoare și din mijlocul mentalităților lumii și ne strigă: „Tu ești al Meu, vino înapoi”! Fără Duhul Sfânt, fără o lucrare autentică a Duhului Sfânt, nimeni dintre noi nu poate avea o viață curată! Singur Duhul Sfânt îți arată ce înseamnă curat, în termenii Lui, nu ai mei, așa cum El vede și vrea și cum lucrează în viața mea și a fiecăruia dintre noi. El vine acolo unde există dorință de curăție, dorință de sfințire, dorința de a fi în regulă cu Dumnezeu.

Duhul Sfânt sau un duh religios?

Înșelarea celor care sunt în lumină, a creștinilor, este mai periculoasă decât a celor care stau în întuneric. Unii creștini stau astăzi sub un duh religios și cred că sunt în sfințenie, dar sunt mânați, conduși și împuterniciți de un duh religios, nu de Duhul Sfânt.

Care e diferența între ele? Când Duhul Sfânt este cel care lucrează sfințenie în tine, atunci ai bucurie și pace. Cel care stă sub un duh religios este strict, este rău, judecă pe alții, nu se vede pe el, cel mai ușor vorbește despre alții, cel mai greu vorbește despre el, duhul religios se ascunde. Dacă faci anumite lucruri, ești bun și te bate pe spate și spune că ești ok. Dar Duhul sfânt vine și lucrează în cel care dorește să aibă viață curată, sfântă. Fiecare copil al lui Dumnezeu, până când va închide ochii, are nevoie să-și sfințească și să-și curățească viață, să stea aproape de Dumnezeu, iar El ne arată zi de zi domenii în viața noastră care nu sunt cum trebuie, Dumnezeu creează momente ca noi să vedem lucrurile acelea.

Nu poți cere mai mult Duh Sfânt dacă nu dorești mai multă curăție în viața ta. Degeaba ceri mai mult Duh Sfânt peste tine… pentru ce? Pentru ce, dacă tu nu dorești mai multă sfințire? Este primul lucru pe care face Duhul Sfânt – să împuternicească sfințenia în viața fiecăruia dintre noi, punerea deoparte pentru Dumnezeu, lăsarea lumii, a lucrurilor lumii, a mentalităților și obiceiurilor care nu aparțin Împărăției Lui. Nu poți cere mai mult Duh Sfânt dacă nu îți dorești mai multă curăție, ordine și o viață în regulă cu Dumnezeu! Duhul Sfânt vine întotdeauna cu un scop, cu un plan pentru ceva.

El este Cel care lucrează sfințenia în viața noastră. Duhul Sfânt acționează în persoane, în biserici, în conferințe, în mișcările care spun „vrem să avem vieți curate, vrem să trăim în sfințenie, vrem să fim în regulă cu Dumnezeu” – atunci El vine. Ne închipuim lucrarea Duhului Sfânt ca fiind o lucrare numai în putere, să se facă vindecări și lucruri mărețe. Dar sunt mulți care au făcut lucruri mărețe și minunate, dar după aceea s-a văzut în viața lor că lucrarea de sfințire și de curățenie nu a fost unde a trebuit în viața lor și au eșuat lamentabil.

Un lucru de bază, esențial, al vieții noastre este acesta: o viață curată atrage lucrarea Duhului Sfânt, o dorință ca viața noastră să fie curată atrage prezența lui Dumnezeu. M-ar bucura ca astăzi Duhul Sfânt să zguduie cumva convingerile tale, felul în care tu stai unde stai, dacă ești într-un loc nesigur. Locul sigur al vieții tale este doar acolo unde ești în regulă cu Dumnezeu.

2. Cel ce dorește o viață schimbată

Duhul Sfânt vine și lucrează în cel care dorește o viață schimbată. 2 Corinteni 3:18 spune: „noi toți privim cu fața descoperită, ca între oglindă, slava Domnului și suntem schimbați în același chip al Lui, din slavă în slavă prin Duhul Domnului ”. Oricine dorește o viață schimbată atrage prin aceasta prezența Duhului Sfânt, El vine cu siguranță acolo unde cineva dorește schimbarea. Dacă crezi că ești bine unde ești și nu ai nevoie de schimbare, îți semnezi propriul monument, în care scrie „aici zace robul lui Dumnezeu, care este încă în viață”.

Pentru cei care încă nu-și dau seama cât de mult au nevoie de schimbare, să știi că tu ții deoparte lucrarea Duhului Sfânt. Duhul Sfânt întotdeauna este activ în viața noastră, în primul rând lucrează sfințenie, iar în al doilea rând El este cel care aduce o viață schimbată, El lucrează schimbare în viața noastră. O viață schimbată înseamnă o viață responsabilă față de Dumnezeu, față de familie, față de biserică, față de țara în care trăiești, înseamnă o viață responsabilă. Duhul Sfânt vine dacă dorești o viață schimbată.

Nu știu dacă te-ai cutremurat în ultima perioadă gândindu-te cât de multă nevoie ai de schimbare în viața ta. Și dacă nu ai făcut lucrul acesta, s-ar putea să mergi pe modelele lumii acesteia și să nu ai nicio legătură cu Duhul, cu puterea și cu dragostea lui Hristos și cu lucrarea împărăției lui Dumnezeu.

Dar El dorește pentru fiecare din noi schimbare! El dorește în viața noastră înnoire, transformare, modelare. Altfel Îl ținem undeva deoparte, cântăm melodiile acelea faine la închinare, stăm cu mânuțele pe sus, mai predică Pică să mai râdem un pic, să ne simțim bine acasă, și mergem să mâncăm și ne vedem duminica viitoare. Dar nu asta e Biserica! Biserica este un loc al provocărilor și al schimbării vieții noastre, a fiecăruia dintre noi! Schimbare în universul meu interior, cel pe care nu îl vede nimeni, transformări interioare, Duhul Sfânt asta face! El are cheițele mici, sensibile, ale adâncului sufletului nostru. El vrea vieți schimbate, vrea să fii roditor, vrea să fii sare și lumină, dar nu poți decât dacă Duhul Sfânt este puternic în viața ta, dacă dorești schimbare

Poate o lași așa, „să vedem ce va veni, eu stau și aștept să se întâmple ceva, nu știu cum, mai un pic mai citesc din Biblie  și mă rog un pic, nu fac păcate mari, nu mint, nu înșel, totul e în regulă. Dar oare asta a venit să aducă Hristosul lui Dumnezeu, asta e Împărăția lui Dumnezeu? Sau a venit să aducă vieți schimbate, în care cu adevărat o schimbare radicală, autentică, vizibilă, puternică să se producă în viața noastră?

În momentul în care tu ceri schimbare, tu practic spui „Duhule Sfânt, vino!”. Vreau să fii sigur de lucrul acesta: când dorești viață curată, Duhul Sfânt vine. Când dorești viață schimbată, Duhul Sfânt vine peste tine și te ajută.

3. Cel ce dorește o viață închinată Lui

Duhul Sfânt vine și lucrează în cel care dorește o viață închinată Lui, o viață de închinare. Ioan 16:14 spune: Duhul Sfânt mă va proslăvi, mă va mări mă va preamări, mă va glorifica, mă va slăvi, mă va lăuda, pentru că va lua din ceea ce este al meu și vă va descoperi. Închinarea cheamă prezența manifestată a lui Dumnezeu și prezența manifestată ne conduce în închinare. Orice experiență cu Dumnezeu trebuie să ne conducă spre închinare. Cei care au trăit cu Dumnezeu săptămâna aceasta, orice experiență ai avut, trebuie să te conducă în închinare, iar locul acela al închinării este locul întâlnirii cu Duhul Sfânt al lui Dumnezeu.

Unii stau la închinare și se uită pe pereți, nu participă, nu sunt acolo, nu se dăruiesc, nu transpiră, nu cântă, dar se așteaptă să se întâmple lucruri. Închinarea te scoate din locul tău de confort. Hristosul care a venit pe pământ pentru tine a dat totul. Închinarea noastră trebuie să fie o închinare în care să dăm totul. În închinare te dăruiești. Dacă nu te dăruiești în închinare, să știi că închinarea nu e pentru Dumnezeu. Închinare nu e pentru mine, ca să mă simt eu bine, ci închinarea este ca El să fie înălțat în laudele noastre.

Atunci când o biserică se închină și ridică mâinile și binecuvintează pe Domnul, atunci prezența lui Dumnezeu coboară, prezența Lui se manifestă între noi într-un mod pe care noi nu îl controlăm, un mod bun și binecuvântat.

Toți trecem prin necazuri, dar acestea nu mă conduc să tac, să stau să mă gândesc la necazurile mele, la punctele care nu s-au rezolvat. Dacă vrei Duhul Sfânt mai mult în viața ta, închină-te mai mult, binecuvântează pe Dumnezeul tău mai mult. Dacă ți-e greu să cânți, scrie-i poezii, scrie cântări, scrie „te iubesc, Isus”. Manifestă-ți închinarea ta! Dumnezeu împuternicește închinarea, El vine acolo unde există o dorință de închinare.

A mă închina nu are legătură nici cu melodiile, nici cu muzica, cu basul sau tobele, ci are legătură cu inima ta. Dacă inima ta nu se închină, degeaba gura ta se închină. Dacă inima ta este pentru Dumnezeu, El vine, Duhul Sfânt proslăvește pe Hristos prin tine. El vine în inima noastră atunci când noi lăudăm pe Domnul, când îl binecuvântăm pe Domnul, când inima noastră vrea să se conecteze la El. Duhul Sfânt vrea să facă o lucrare mai adâncă, mai profundă, mai bună, mai binecuvântată, mai șocantă în viața fiecăruia dintre noi.

Momentul crizei și procesul schimbării

Dumnezeu aduce în viața noastră momente, evenimente și crize ce scot în evidență nevoia și, totodată, Dumnezeu lansează procesul schimbării. El aduce nu doar nevoia (sau criza, momentul în care îmi dau seama), ci și procesul schimbării. Dacă eșuăm în procesul schimbării, ne vom întoarce la momentul crizei.

Dumnezeu lansează o criză, o situație în care îmi dau seama că nu trăiesc bine într-un domeniu anume. E momentul crizei, momentul de cunoaștere. Totodată, El lansează procesul schimbării. Nu merg una fară cealaltă. Dacă m-am blocat în procesul schimbării și al transformării, mă voi întoarce înapoi în momentul crizei, în momentul șocului, Dumnezeu mă va duce într-un șoc. Pentru că Dumnezeu urmărește ceva.

 Dacă luăm exemplul lui David, cu toate neroziile pe care le-a făcut, totuși reacția lui, felul în care inima lui s-a smerit și cum s-a raportat la lucruri a atras simpatia lui Dumnezeu, care a spus: „uite un om după inima Mea. Așa îmi place de el! A greșit, dar uite ce inimă are, uite cum a reacționat, uite cum trăiește el și cum percepe toate lucrurile”.

Gândiți-vă puțin… el mergea ca împărăt și mulți viteji lângă el, și cineva urlă acolo „nebunule, ești așa, David, ești așa”. Era simplu pentru David, trebuia doar un semn să facă la unul din vitejii lui ca să-l termine pe respectivul. Dar David nu face asta, pentru că el avea smerenia, l-a urmărit toată viața acea smerenie. E vorba de smerenie, nu de neputință sau stimă de sine proastă. El a recunoscut: „Câte lucruri mi-a iertat mie Dumnezeu, de aceea Dumnezeu vrea să ierte și pe alții, eu nu sunt judecătorul nimănui, nu sunt mai bun ca alții”. Când ai asta în inima ta adânc, reacționezi foarte diferit, vorbești foarte diferit, te porți foarte diferit. Dacă acest aspect nu e lucrat în inima unui om, degeaba i-l ceri.

Măsura Lui și măsura mea

Duhul Sfânt vine când eu știu măsura Lui și măsura mea. Nu poți face tu ce trebuie să facă Duhul Sfânt. Nu te poți pune în locul Lui. Să știți că sunt lucruri pe care trebuie să le facem și lucruri pe care trebuie să așteptăm ca Duhul Sfânt să le facă. Nu te poți băga în lucrarea Duhului Sfânt, să încerci să o faci tu cu mintea ta, cum ai vrea tu să fie. Trebuie să-L lași pe Duhul Sfânt să fie Duh Sfânt, să ai răbdare ca El să lucreze după cum El vrea.

Trebuie să ai încredere în El, dar este o parte pe care tu trebuie să faci.  Unii nu fac lucruri și așteaptă ca Duhul Sfânt să facă lucruri. „Duhule Sfânt, trezește-mă tu dimineața să mă rog”. Și degeaba aștepți de la Biserică să facă lucrurile pe care tu trebuie să faci pentru tine. Ea nu va face pentru tine ceea ce tu trebuie să faci. Tu trebuie să faci, să decizi, să te miști în direcția care trebuie. Sunt lucruri pe care noi le facem și lucruri pe care Duhul Sfânt le face. Nu te băga în ceea ce Duhul Sfânt face, ci  așteaptă-L, cere-i, încrede-te în El că va lucra în situația respectivă.

 Nu te băga în lucrarea Duhului Sfânt, nu încerca tu să schimbi oameni în puterile tale, pentru că vei eșua. Atât de mulți oameni mi-au spus: „Pică, am încercat, i-am spus cuvinte de la Domnul și i-am prorocit ca să se schimbe și nu se schimbă nimic”. De ce? Pentru că te bagi în locul Duhului Sfânt. Duhul Sfânt este artizanul schimbărilor noastre.

Sursa tuturor lucrurilor

Cele trei lucruri care îl determină pe Duhul Sfânt să vină – când dorim o viață curată, o viață schimbată și o viață de închinare – toate aceste trei nici măcar nu pornesc de la noi. Nici măcar pe acestea nu noi le-am inițiat, ci El le inițiază în inima noastră. „Pică, ai nevoie de sfințenie, ai nevoie de curăție”. Tot de la El vin toate. Eu doar trebuie să răspund de nota zece – da, vreau.

„Duhule Sfânt, vino, vreau schimbare, vreau sfințenie, vreau să fiu închinător înaintea Ta, vreau ca orice eveniment al vieții mele să se întoarcă cu laude, cu mulțumire și recunoștință la adresa Ta. Ce am, am datorită Ție. Ce pot, pot datorită Ție. Dacă nu ai fi Tu în viața mea, aș fi pierdut. Dacă nu ai lucra Tu în viața mea, aș fi pierdut. Aș fi putut fi poate plecat din lumea aceasta, dar Tu mi-ai dat încă zile, Tu ești bun cu mine și îmi arăți bunătățile tale”.

Vino, Duhule Sfânt

Mesajul acesta l-am avut din partea Domnului pentru Casa Închinării și pentru cei care ne urmăresc, pentru fiecare din noi în parte. Și eu mă lupt cu toate trei punctele, sunt foarte „pe ordinea de zi” a vieții mele. Și aștept de multe ori schimbări de la oameni. Dar dacă Duhul Sfânt nu face ceva, degeaba omul e schimbat de cuvintele mele. Duhul Sfânt face schimbări radicale și bune, dar fiecare din noi trebuie să avem această dorință de viață curată, de a fi în regulă cu Dumnezeu.

Dacă nu ești în regulă cu Dumnezeu, nu continua așa cum ești. Pune-ți viața ta în regulă cu Dumnezeu, mărturisește înaintea lui Dumnezeu păcatele tale, slăbiciunile și eșecurile tale, mărturisește lucrurile de care El te face conștient. Pentru că El vrea o viață curată să avem fiecare.

Vom respinge lucrarea Duhului Sfânt pentru motive ca „Doamne, cum să zic lucrul acela?” Dragilor, au fost mulți oameni care și-au recunoscut starea, și au zis: „M-am pocăit de atâtea ori pentru acel lucru și am văzut că totuși nu funcționează. Mă duc la cineva care să se roage și să plângă împreună cu mine. Vreau să scap, să fiu liber de lanțuri și legături, de un fel de a mă purta, de răutatea mea, vreau să mă eliberez de lucrurile acestea”.

Dacă vedeți oameni care vorbesc frumos, oameni care predică, nu vă închipuiți că totul e ok în viața lor. Am întâlnit păstori nefericiți care spuneau: „nu mă bucur deloc când la altul îi merge bine, că a realizat ceva”. Și sunt păstori, sunt în anumite poziții, sunt lideri! Fiecare dintre noi trebuie să ne cercetăm. Nu lăsa aceste cuvinte să zboare. Biblia spune: „Cuvântul Meu nu se întoarce fără un rod. El va aduce roade”. El vine pe pământul inimii noastre, strânge-l, ține-l în inima ta, hrănește-te cu el, bucură-te de el!

Amintește-I Domnului astăzi, mâine, oricând: „Duhule Sfânt, vreau să trăiesc o viață curată”. El va veni, te va ajuta, își va arăta și te va împuternici la o viață curată, o viață schimbată, la o viață de închinare adevărată. Asta dorește Duhul Sfânt de la noi.

El nu vine, nu te umple doar așa să te simți plin de foc și de Duh Sfânt, ci El dă pentru ceva, pentru ca tu să fii o mărturie, să fii sare, să fii lumină, să fii binecuvântare, să fii un închinător. El împuternicește viața ta, acolo unde nu poți tu să te schimbi. De aceea a venit Duhul Sfânt, să mă ajute în neputința și în limita mea. Eu pot să mă disciplinez, dar asta nu îmi va schimba viața, poate doar puțin.

Poți să ai un duh religios și în situația aceasta, la început, o să ți se pară că tu ești cum trebuie. dar nu e prin împuternicire de la Duhul Sfânt, care aduce și libertate, bucurie și viață.  Duhul religios nu aduce bucurie, ci aduce judecată și vrea să se rezolve lucrurile în puterea proprie.

Dacă cu adevărat în inima ta dorești să îl chemi pe Duhul Sfânt, dacă ai neglijat acest aspect, să știi că El asta vrea să lucreze în tine și El vine când ceri sfințenie, viață curată și să fii în regulă cu Dumnezeu. Și dacă nu mai ajung azi acasă, să știu că mă duc unde trebuie, că am răsplățile puse deoparte, că mă duc fără rușine, că trăiesc fără rușine acolo unde El m-a pus. Să cerem Domnului, să cerem Duhului Sfânt sfințenie, viață curată și o viață de închinare!

Subiecte: | |

Dă vorba mai departe:

Valorile noastre

Suntem o comunitate de credincioși autentici în trăire și creativi în exprimare, pășind dincolo de ziduri!

Ești binevenit în fiecare duminică de la ora 10! Vino pentru un timp de închinare având ca fundal muzică creștină contemporană, ascultă un mesaj despre Dumnezeu și neapărat rămâi la o cafea după, pentru un timp de părtășie cu noi.

Vizitează-ne duminica viitoare, la 10!

Splaiul Tudor Vladimirescu 16A, Timișoara (În zona Piața Maria, lângă Univ. de Medicină-Farmacie)